Teksti ja kuvat – Janne Lievonen
Kylpyhuoneremonttien valvonta ja toteutus
Suoritamme sekä kylpyhuoneremonttien valvontaa että urakointia.
Kylpyhuoneremonttien valvonta
Valvottavat kohteet ovat tyypillisesti asunto-osakeyhtiöiden osakkeenomistajien teettämiä kylpyhuoneremontteja. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on oikeus valvoa osakasremontteja. Tyypillisesti taloyhtiön osakkaalle myöntämässä remonttiluvassa edellytetään remonttityölle valvojaa. Valvojan kustannukista vastaa osakas.
Purkaessa rakenteita ennen vuotta 1994 rakennetussa kiinteissä tulee aina suorittaa asbestikartoitus ennen purkutöitä.
Kylpyhuoneremontin kyseessä ollessa remonttiluvassa valvojalta edellytetään minimissään seuraavat käynnit:
- purkukatselmointi
- vedeneristeiden katselmointi
Käytännössä vesieristekatselmointi suoritetaan kahdella eri kerralla – seinät ja lattia erikseen.
Näiden lisäksi tulee varmistaa betonialustan kosteus soveltuvalla menetelmällä kuten porareikämittausmenetelmällä. Käytämme tähän Vaisalan mittauskalustoa. Pintakosteuden osoittimia voi käyttää kosteiden kohtien paikallistamiseen, mutta alustan soveltuvuus vedeneristeelle on syytä tehdä mittaamalla betonialustan suhteellinen kosteus porareikämenetelmällä.
Purkukatselmoinnissa todetaan purettujen rakenteiden kunto, remontin vaiheet, käytettävät työmenetelmät ja materiaalit jne. Mikäli purettaessa paljastuu vaurioituneita rakenteita, tulee niistä laatia erillinen korjaussuunnitelma. Varsin usein märkätilaremontti on myyty asunto-osakkeen omistajalle kokonaisurakkana. Urakan toteuttajalla on tyypillisesti tiukka urakan toteutusaikataulu. Mahdollisit purkutöiden yhteydessä havaittavat vauriot ja/tai kosteus rakenteissa aiheuttavat urakan ulkopuolista lisätyötä ja kustannuksia. Valvojan tehtävänä on varmistaa että oikeita korjausmenetelmiä käytetään ja työvaiheiden kuivatusajat ovat riittäviä.
Märkätilojen vesieristystyön tekijöiden ammattitaitoa varmistetaan vedeneristeasentajan henkilösertifikaatilla ja/tai vedeneristevalmistajan antamalla kirjallisella tuotekoulutuksella. Nämäkään eivät – valitettavasti – takaa toimivaa lopputulosta ja valvojan rooli on paitsi tarkastaa vedeneristys myös vaatia sertifikaatin edellyttämää toimintatapaa ja huolellisuutta.
Remonttiluvassa edellytettyjen tarkastuskäyntien perusteella ei voida varmistaa remonttityön laatua kaikilta osin ja näin ollen onkin suositeltavaa että osakas ja valvoja sopivat valvonnan laajuuden hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista.
Valvonnan päätteeksi toimitetaan taloyhtiölle kohteesta valvontaraportti.
Toimiva märkätila syntyy paitsi hyvästä suunnittelusta myös usean rakennusalan ammattilaisen yhteistyönä tehdystä työsuorituksesta.
Kylpyhuoneremonttien toteutus
Toteutamma kylpyhuoneremontteja omakoti-, rivi ja kerrostaloihin. Tyypillisesti toteutusmuotona on kokonaisurakka jonka sisältö on määritelty hyvin tarkkaan urakkatarjouksessa. Tutut LVIS kumppanimme ovat mukana hankkeessa varmistamassa tavoitellun lopputuloksen.
Työ aloitetaan remonttialueen ulkopuolisen osuuden suojaamisella ja osastoinnilla. Lisäksi käytetään alipaineistajaa. Näin vältytään remonttipölyn kulkeutuminen muihin tiloihin.
Toisinaan paljastuu ennakoimattomia yllätyksiä. Silloin on hyvä pysähtyä ja suunnitella korjaus huolellisesti:
Purkutöissä tulee olla riittävän perusteellinen – epävarmoja rakennekerroksia ei tule säästää.
Lattiakaivot tulee märkätiloissa vaihtaa remontin yhteydessä – näin vesieriste voidaan liittää kaivoon vaaditulla tavalla ja kaivon tiiveys varmistetaan kaikissa tilanteissa
Lattialämmitys voidaan toteuttaa uuteen lattiavaluun tai mikäli alusta sallii ohuemman tasoituksen, voidaan lämmitysvastukset asentaa myös esim. lattialaattaan tehtyihin roiloihin. Kuvassa kaapelin asennus roiloon kuumaliiman avulla.
Tuuletusvälin toimivuus saunapaneelin alla tulee varmistaa lauteiden kiinnitysalustoja unohtamatta.
Niin sanottu seinä WC on suhteellisen työläs toteuttaa mutta lopputulos on näyttävä.
Kuvat ennen, asennuksen aikana ja valmis kohde.
Ennen ja jälkeen pesuhuone/WC-tila: